Slovenské banky ku koncu septembra 2013 spolu zarobili 449 mil. eur

31.10.2013 Bratislava

Bratislava 31. októbra (TASR) - Za deväť mesiacov tohto roka čistý zisk slovenského bankového sektora vzrástol medziročne o 36 miliónov eur, teda o 8,6 %. Kým vlani banky za trištvrte roka zarobili 413 miliónov eur, v tomto roku v rovnakom období ich zisk spolu tvoril 449 miliónov eur. Ukázala to najnovšia analýza Slovenskej bankovej asociácie (SBA) na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS). "Významný vplyv na ziskovosť sektora mal medziročný rast výnosov z finančných operácií u vybraných bánk a nárast v úrokových príjmoch. Naopak, nepriaznivo sa prejavil nárast čistej tvorby opravných položiek," skonštatoval analytik SBA Marcel Laznia.

Bankám celkovo k lepším hospodárskym výsledkom pomohlo aj zastavenie poklesu čistých úrokových výnosov, ktoré tvoria hlavný zdroj ich príjmov. Tie vzrástli oproti rovnakému obdobiu vlani o 2,1 %. Čisté výnosy z poplatkov stúpli o 4,3 %.

Bankám však v tomto roku stúpli náklady kvôli bankovému odvodu. Finančné domy totiž za deväť mesiacov tohto roka odviedli na bankovom odvode približne 153 miliónov eur.

Bankám sa rovnako darí v tomto roku poskytovať úvery, keď obyvateľstvu poskytli medziročne viac o 9 % úverov. Naopak, od júna 2012 nepretržite klesá objem úverov pre firmy. Ich stav sa znížil o 2,2 %.

Skupina VÚB dosiahla za deväť mesiacov 2013 zisk 109,3 milióna eur



Skupina VÚB za deväť mesiacov tohto roka dosiahla čistý zisk na úrovni 109,3 milióna eur. Banka tak oproti vlaňajšku zarobila viac o 33 %. "VÚB aj v tomto štvrťroku naďalej medziročne zlepšuje svoje hospodárenie. Náš cieľ zostáva rovnaký, a to neustále zdokonaľovať produkty a služby tak, aby boli s nimi klienti spokojní," skonštatoval generálny riaditeľ VÚB banky Alexander Resch.

Prevádzkové výnosy skupiny VÚB počas prvých deviatich mesiacov tohto roka dosiahli 395,4 milióna eur a v dôsledku lepšieho vývoja úrokových výnosov a výnosov z finančných operácií vzrástli medziročne o 12,7 %. Banka zaznamenala aj rast čistých úrokových výnosov o 4,7 %. "Na rozdiel od rovnakého obdobia predchádzajúceho roka, ktoré bolo poznačené stratou z predaja zahraničných cenných papierov, dosiahla VÚB aj výrazný zisk z finančných operácií," informovala banka.

Čisté úverové portfólio skupiny kleslo medziročne o 0,9 % na 7,4 miliardy eur hlavne v dôsledku vývoja firemných kontokorentov a dlhodobých úverov. Zo strany klientov banka zaznamenala rast vkladov, ktorých objem medziročne vzrástol o 4 % na 7,8 miliardy eur.
 

Vyberte región